Főmenü

Hangyányi történelem

„Egy jó történet olyan, mint egy különálló kis világ,
a könyv meg a színház pedig lehetővé teszi,
hogy akkor léphessünk be az ajtaján, amikor csak
kedvünk tartja. Ha egyszer átéltük, már soha,
senki nem veheti el tőlünk.”

Ezzel a gondolatsorral vette kezdetéta Lázár Vilmos Általános Iskola Hangyabanda színjátszó csoportjának jubileumi előadása a soroksári Táncsics Mihály Művelődési Házban május utolsó vasárnapján. „15 évet belesűríteni egy délutánba hatalmas vállalkozás.” - meséli Balla Edit tanítónő, aki az előadás rendezője s a társulat vezetője is egyben.
120 jelenlegi és egykori tag, több mint 2600 küzdelmes, olykor nevetésbe fulladó próbával eltelt óra, 50 színrevitt darab, 100-nál is több előadás a Vígszínház színpadától Horvátországig, ezüst és arany minősítések, fesztiváldíjak, remek hangulatú táborok, életre szóló barátságok és élmények, melyek jóval többet jelentenek a száraz statisztikánál.
Lázár Ervin még személyesen köszönte meg, hogy a kis csapat tiszteletbeli taggá választotta, Halász Judit visszatérő vendégként szerepelteti a Hangyákat lemezein.
Az előadást díszvendégek is megtisztelték, köztük a két fővédnök: Földesi Gyula országgyűlési képviselő és alpolgármester, valamint Szabados Ákos, Pesterzsébet polgármestere, aki beszédében megemelte képzeletbeli kalapját az elmúlt tizenöt év sikerei előtt. Kiemelte annak fontosságát, hogy a kerületi vezetők és elöljárók támogassák az ilyen rendezvényeket, mivel ezek az összetartó kis közösségek adják az igazán élhető Pesterzsébet alapját.
„Hova tűnt a hol volt, hol nem, a meséd felnőtt rég.” Az általános iskolások gimnazistákká, aztán egyetemistákká lettek, de ezen a délutánon a színpad időgépként szolgált. Az elmúlt két hónapban töretlen lelkesedéssel jártak vissza, hogy élőben felidézhessenek egy-egy szívdobbanásnyit az elmúlt 15 évből.
 
Az első és második felvonásban a jelenkor „hangyái” Laboulaye: Pofon című darabjával,

 

és Csukás István: Ágacska című mesejátékával szórakoztatták a lelkes közönséget.
 

 
 A felnőttek magabiztosságával bíró pöttöm színészek, a hétköznapokból kiveszőben lévő tiszta beszéddel, gyermeki őszinteséggel játszottak. A bájosan pösze Egér, az öntelt királyfinak kijáró pofont bőkezűen osztó Fecske, a cserfes takarítónők, Kacarász doktor…jaj, és ahogy a kancsal Dani kacsa velünk szemezett!
A zárórészben a főszerep a könnyes múltidézésé volt, ahol az alapító tagok bizonyították, hogy bár az esztendők elszaladtak, maradt még bennük az archív bejátszásokról mosolygó gyerekekből. Az egykori Tom Sawyer vonzó nővé cseperedett, Aromo már a Thália Stúdióban játszik, ki énekel, táncol, sokuk életében ma is fontos szerepet tölt be a színpad.
Ezalatt a pár óra alatt Hangyaszemmel láthattuk a világot, megtapasztalva, hogyan lehetnek az apró csodák óriássá. Köszönjünk ennek a lelkes kis csapatnak!

A fejléc és a képek Holczapfel Zsuzsanna tanárnő munkái. Web programozás: Főző Attila

Copyright © 2012-2016. All Rights Reserved.