Főmenü

Mi csak énekelünk...

"Csak énekelj, mert az ének jó dolog.Csak énekelj, mert az ének szép dolog.Csak énekelj, mert az énekben szív dobog."

Bárdos Lajos


Ének - zene tagozatunk 25 éve alatt legfontosabbnak a zene iránti szeretet kialakítását tartottuk ta-nítványaink lelkében. A zene, az együttmuzsikálás az egyik legnagyobb összetartó, közösségformáló erő. Kialakítja és fejleszti a kiművelt hallást, a tiszta énekhangot, figyelemre és fegyelemre nevel.
A 25 év alatt 354 zenei tagozatos növendék végzett iskolánkban. Közülük sokan léptek zenei pályára, hangszeres és énekes művészi irányba. Nagyon sokan maradtak a zene közelében, énekkarokban énekelnek, zenekarokban amatőr zenészként játszanak. Büszkeség hallani, ha valakiből művész lett, hiszen az alapokat itt kapta, tőlünk.

De talán még nagyobb büszkeség, ha azt halljuk, hogy növendékeink közel maradtak a zenéhez, énekelnek, muzsikálnak, visszajárnak felnőtt kórusainkba. Régi diákjaink közül nagyon sokan állandó tagjai az iskola Bella Musica Nőikarának és a Pesterzsébeti Városi Vegyeskarnak, a mi általunk vezetett felnőttkórusoknak. Ezek szerint személyes kötődésük is nagyon szoros.
Nagyon örültünk, hogy felhívásunkra, melyben a 25 év alatt végzett diákjainkat hívtuk vissza énekelni, több mint százan jelentkeztek nagy lelkesedéssel. Velük szeptember vége óta próbálunk, és izgatottan készülünk a jubileumi koncertre, melyet november 16-án hallhat minden érdeklődő.
Diákjaink az alsós osztályokban teszik meg első lépéseiket a zene csodálatos világában. A sok-sok éneklés és játék során rendkívüli mértékben fejlődik az éneklési készségük, zenei memóriájuk, ritmusérzékük. A 4 év alatt megalapozódik a zenei írás - olvasás, egyre biztosabbá válik zenei hallásuk.
Pedagógiai munkám egyik legszebb része ott lenni a kezdeteknél: látni, hogy a gyerekek szinte napról napra ügyesebbé válnak. Megtapasztalni, hogy egyre jobban megnyílnak egymás előtt, és hogy nagy érdeklődéssel, lelkesedéssel fordulnak a zene felé.
Az énekórai munka folytatása, kiteljesedése az énekkar. Minden évben izgatottan várják a kicsik ezt az új közösséget. Az alsós kórust - a Harmónia Gyermekkart - több, mint 17 éve vezetem. A kezdeti - alig 40 fős létszámú énekkar az évek alatt stabil 70 - 75 főre növekedett.
Állandó szereplői vagyunk a kerületi, fővárosi és országos versenyeknek, fesztiváloknak. Rendszeresen részt veszünk a budapesti "Éneklő Ifjúság" minősítő hangversenyeken, ahol minden alkalommal (1996-tól) "arany" illetve "arany-diplomával" minősítést kaptunk. 2000-ben és 2006-ban elnyertük az "Év kórusa" kitüntető címet. Öt alkalommal vettünk részt az Országos Kicsinyek Kórusa Fesztiválon Mezőtúron, ahonnan nem csak fesztivál- és külön díjakkal, hanem sok élménnyel érkeztünk haza. Rendszeres szereplői vagyunk a "Bárdos Lajos Zenei Hetek" koncertjeinek, ennek kapcsán jártunk többször Székelyudvarhelyen, és viszontfogadtuk az erdélyi kórus tagjait. Sok gyerek és család között azóta is fennmaradt a baráti kapcsolat. Nagy és izgalmas vállalkozás volt, hogy 2003-ban - összegyűjtve legkedvesebb dalainkat - saját CD-lemezt adtunk ki. Különleges élményt jelenthet 2005-ben az Operaház zenekarának kíséretével koncertet adni a Mátyás templomban. A kórus életének eddigi legnagyobb megmérettetése 2007-ben a Kodály Zoltán IV. Magyar Kó-rusversenyen való részvétel volt, amelyen arany oklevéllel értékelte a zsűri a teljesítményünket. Ez adott szakmai inspirációt ahhoz, hogy kitekintsünk a nemzetközi porondra is. 2007 júniusában részt vettünk a 35. Festa Musicale Nemzetközi Versenyen a csehországi Olomouc-ban. A siker mellett - gyerekkari kategóriában ezüst, a folklór kategóriában kategória-győztes arany oklevelet szereztünk - csodálatos öt napot töltöttünk vendéglátóinknál. Fellépésünket egy meghívás követte, így a kórus ebben a tanévben egy másik csehországi város fesztiváljára utazik, a külföldi kórust pedig május 30-án az Évzáró koncertünkön hallhatjuk.
Fontosak a szakmai elismerések, de a legfontosabb, hogy a gyerekek élményeket kapjanak, szeres-sék a muzsikálást, s ezt a szeretetet vigyék tovább a családjuk életébe is. A hangversenyektől az órákon át a nyári kórustáborokig minden ezt a célt szolgálja, ez az egyik legszebb feladat egy ének-tanár számára.

 
Lestákné Czeróczki Judit

A fejléc és a képek Holczapfel Zsuzsanna tanárnő munkái. Web programozás: Főző Attila

Copyright © 2012-2016. All Rights Reserved.